6.4 IMPORTÀNCIA GEOLÓGICA DELS FÒSSILS

Els fòssils es poden definir com a restes d’éssers vius i de la seva activitat biològica. També podem dir que són motlles de part o de tot l’ésser viu, conservats en roques sedimentàries (i pissarres).

Els fòssils són molt importants ja que gràcies a ells podem conèixer millor la història del nostre passat mes llunyà. A més, els combustibles fòssils, considerats fòssils químics, són la principal font d’energia que nosaltres utilitzem. Així, podem dir que elsfòssils ens permeten conèixer:

 

  • La vida en el passat: els fòssils són els “documents” que ens informen sobre quins organismes van poblar la Terra en èpoques passades. Trobar un fòssil ens permet conèixer què organismes existien abans i com era la seva manera de vida, la seva anatomia i la seva distribució geogràfica.
  • Quin hàbitat ocupava: els fòssils ens informen com era l’hàbitat on vivia. Per exemple: si ens trobem un fòssil d’un organisme marí en un hàbitat actualment continental ens informa que hi ha hagut un canvi ja que abans aquesta zona havia de ser marina. No només ens informa d’això sinó també ens dóna una referència que clima hi havia, segons les roques que troba a la seva al voltant, i la pròpia roca en la qual s’ha fossilitzat.

 

  • L’edat de la Terra: si aconseguim esbrinar què edat té el fòssil que hem trobat, podrem saber també l’edat que té la roca en la qual s’ha format, i per tant, anar reconstruïnt l’edat de la Terra.

 

  • Els éssers vius evolucionen: els fòssils són un gran argument a favor de l’evolucionisme i del saltacionisme. Si els éssers vius no evolucionen, com és que hi ha fòssils d’organismes actualment inexsistents?. Aquesta pregunta solament es pot respondre afirmant que els éssers vius evolucionen, no obstant això, també és veritat que no s’han trobat fòssils d’organismes intermedis entre dues espècies, denominats eslavones perduts. Això és un punt a favor del saltacionisme que afirma que els éssers vius experimenten fases de molt pocs canvis i períodes on evolucionen ràpidament sense passar per punts intermedis. Però tota aquesta teoria es pot desestructurar al moment que es troben aquests eslavones perduts.

VIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *