6.9 LA TERRA EN L’ERA SECUNDARIA

L’era Mesozoica o Mesozoic, més coneguda popularment com a època dels dinosaures, comença fa 250 milions d’anys i acaba fa 65 milions d’anys. Es divideix en tres períodes fonamentals: el TRIÀSIC, el JURÀSSIC i el CRETACI. El clima va ser sec i àrid tot i que amb importants contrastos. A mesura que passava el temps el clima es tornava més humit i temperat. El Mesozoic és una de les tres eres geològiques de l’eo fanerozoic.

S’estenia des de fa aproximadament 251 milions d’anys fins fa uns 65 milions d’anys. El Mesozoic segueix el Paleozoic i precedeix el Cenozoic. El límit inferior està delimitat per l’extinció Permiana. El Mesozoic inclou tres períodes geològics: del més antic al més recent, són el Triàsic, el Juràssic i el Cretaci.  El superior està marcat per l’extinció del Cretaci-Terciari.

El Mesozoic inclou el període en què la vida terrestre era dominada per grans rèptils sofisticats, que són la base per la designació popular d’aquesta era com “l’edat dels Dinosaures”. L’era també va ser testimoni de l’evolució de les primeres aus i mamífers, i de les primeres plantes que florien, les angiospermes.

 

Al final del Mesozoic ja havien aparegut tots els plans corporals importants de la vida moderna, tot i que en alguns casos (particularment els mamífers) les formes existents al final del Cretaci eren relativament primitives.

Tanmateix, durant aquest període Pangea es dividí en dos continents: Lauràsia al nord i Gondwana al sud. Lauràsia es fragmentà posteriorment en Nord-amèrica i Euràsia, mentre que Gondwana se separà progressivament per formar Sud-amèrica, Àfrica, Austràlia i l’Antàrtida.

El clima va seguir sent càlid, però una mica més sec. La Terra estava dominada per enormes coníferes pel que el seu aspecte, des de l’espai, hauria de ser molt més verd que l’actual. Entre els animals van aparèixer i, al final, es van extingir els famosos dinosaures.

A principis del Mesozoic, el clima era sec i àrid, cosa que feia difícil la vida dels éssers vius. Però a mitjans del Triàsic es va establir un clima càlid i humit. Això va suposar un increment de la vida a la Terra:

  • Els ammonits es van expandir per tots els oceans.
  • Els rèptils es van diversificar i van col·lonitzar tots els ambients de la Terra. Els arcosaures van donar lloc als dinosaures i també van sorgir els avantpassats dels mamífers.
  • Durant el Juràssic, van aparèixer les aus, a partir de dinosaures bípedes amb plomes. També van sorgir els rèptils voladors i els rèptils marins.
  • Els boscos de falgueres van ser substituïts per les coníferes.
  • En el Cretaci van aparèixer les angiospermes i els insect socials.

 

El Mesozoic va acabar  amb una gran extinció biològica, causada per dos factors: l’intens vulcanisme i l’impacte d’un meteorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *